9 Kasım 2012 Cuma

ÇATMA, KURBAN OLAYIM, ÇEHRENİ, EY NAZLI HİLAL...


Geçen yazılarımın birinde bayrak konusuna dokunmuşdum, özellikle de Azerbaycan Bayrağının tarihi, renklerinin ve simgelerinin anlamı hakkında yazmıştım. Bu defa aynı yazımı tekrarlama düşüncesinden çok uzağım. Ama bu defa da bayrak konusunda yazma hakkında kesin kararlıyım. Çünkü, bu gün o bayrağın – Azerbaycan Bayrağının günü.
Azerbaycanımın kutladığı bayramlar içinde bir bayram var: Azerbaycan Ulusal Bayrak Günü. Azerbaycan bayrağı altında yaşayan her kes için bu bayramın önemli olduğuna inanırım. Ama benim için bu bayram tüm bayramlardan daha önemli. Bir insan için en güzel gün bence doğum günü olmalı. Sen bu dünyaya göz açmışsın ve her şey de o günden başlamış. Ama benim için doğum günümden daha önemli olan gün bu gün : 9 Kasım – Bayrak günü. Evet, bu gün benim, devletimin, milletimin, Azerbaycanı seven her kesin ve derim ki, tüm Türk dünyasının kutsal bayramlarından biri.
Sizleri Bayrak gününün yaranma tarihine götüreyim. 17 Kasım 2009 senesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyevin imzaladığı kararnameye göre, her yıl 9 Kasım tarihinin Azerbaycanda “Devlet Bayrağı günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Bu tarih Azerbaycan Halk Cumhuriyyetinin 9 Kasım 1918 yılında aldığı karar ile üç renkli Azerbaycan bayrağını, devletin resmi bayrağı olarak ilan etmesiyle ilgilidir. 9 Kasım 1918 tarihinde Milli bayrağımız ilk kez Baküde, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi binasında (şimdiki Azerbaycan Devlet Petrol Şirketinin bulunduğu binada) kabul edilmiş ve göndere çekilişi törenle kutlanmışdır.
Azerbaycan Bayrağının üç renkli olması fikrini ilk gündeme getiren kişi Azerbaycan bağımsızlığının ideologlarından biri olan Ali bey Hüseyinzade olmuştur.Bu renklerden gök reng Türkçülüğümüzü, kırmızı renk Çağdaşlaşmayı, yeşil renkse İslamı belirtir.
Bayraktaki kırmızı zemin üzerindeki bir hilal ve sekkiz köşeli yıldız var.  Bayrağın üzerindeki hilal Türk halklarının sembolüdür. Sekkiz kollu yıldızın anlamına gelince bu konuda çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre bu, Azerbaycan kelimesinin eski alfabede yazılışıyla ilintilidir. Diger bir görüşe  göre ise, sekkiz kollu yıldızın anlamı şöyle açıklanmaktadır: Türkçülük, İslam, Devletçilik, Demokratiklilik, Eşitlik, Azerbaycanlılık ve Uygarlık.
Çalışma Kanununun 105-ci maddesine eklenen konuyla ilgili karara istinaden diğer bayramlar listesine eklenen Devlet Bayrak Günü, ülkede resmi tatil ilan edilerek, yasal olarak iş günü sayılmamaktadır.
9 Kasım 2010 tarihinde hemde başkent Baküde Devlet Bayrağı Müzesinin  açılışı gerçekleştirilmiştir. Sekiz köşeli yıldız biçiminde oluşturulan Müze Devlet Bayrağı Meydanında bayrak direğinin altında bulunuyor.
Ve bilmeyen okurlarımız için daha ilginç bir haberi de yazayım yazımda. Dünyanın en yüksek bayraklarından biri başkent Baküde Bayrak Meydanında dalqalanan Azerbaycan Bayrağıdır. Guinness Rekorlar Teşkilatı 29 Mayıs 2010 tarihinde Azerbaycan devlet bayrağı direğinin dünyada en yüksek bayrak direği olduğunu onaylamıştır. İnşa edilen direğin yüksekliği 162, temel çapı 3,2 metre temelin üst kısmının çapı 1,09 metredir. Bayrağın eni 35 metre, uzunluğu 70 metredir.
Evet, bu gün Vatanım Bayrak Gününü kutluyor. Bu kutsal bayramımızla ilgili Devletimi, milletimi bu  bayrak altında yaşayan, bu ülkenin vatandaşı olan, olmayan fark etmez – içinde bu bayrağın, bu toprağın sevgisini yaşatan, koruyan, bu bayrak için canını vermeye, kanını akıtmaya  akıtmaya hazır olan  tüm kardeşlerimi, tebrik ederim. Bir gün  bu kutsal bayrağımızı Karabağ topraklarımızda dalgalandırmak dileğimle  Bayrak Günün kutlu olsun, Azerbaycanım. Bayrak Günün kutlu olsun, Yüce Vatanım.

P.S. Türkiyenin "Hür" Gazetesi için yazılmış. Orda yayınlanmıştır. 
Siz bu yazıyı okuyan counter şanslı kişiden birisiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder