1 Kasım 2012 Perşembe

CAN İSE CAN, KAN İSE KAN – YETER Kİ, SEN DALQALAN..!



Her bir ülkenin toprakları kadar önemli olan  ve namusu sayılan hem de bayrağıdır. Ülke bayraklarına saygım var ve bir ülkenin bayrağını onun namusu ve şerefi olarak algılıyorum. Bence bir ülkenin vatandaşı için kendi ülkesinin bayrağı sorgusuz-sualsiz her şeyden önemli ve kutsal olmalıdır. Söyledim ya, ülke bayraklarına saygım var. Ama kendi bayrağımı normal ve dogal olarak bir başka severim.
Her gün işe giderken yolumun üzerinden bir hotelin önünde bayrağımız dalgalanıyor. Nasıl anlatsam bilmiyorum ki.. Her sabah ona bakırken içim titriyor gururumdan. “Ne güzelsin ve zirvelere ne çok yakışıyorsun” düşünüyorum.
Azerbaycan bayrağı hakkında ilk karar 1918-de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyyeti hükumeti tarafından alınmıştır. Gök, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan bayrağımızda gök renk türklüğü, kırmızı renk uygarlığı ve yeşil renkse islamiyyeti temsil etmekdedir. Ayrıca bayrakdakı  kırmızı zemin üzerinde ağ renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır.
Bu günkü zamanda malesef bayragımızdakı renklerin  ve işaretlerin anlamını bilmeyenler de var. Bunu çok acıyarak söylüyorum, ama gerçek bu. Sadece birşey demek istiyorum: hangi ülkenin vatandaşı olursan ol fark etmez, bayrağındakı renklerin ve işaretlerin anlamını bilmiyorsan bence çok büyük ayıp ve kusur saymalısın kendine. Bence bu anlamları ögrenmek hiç bir devirde zor olmamışdır. Hele modern zamanımızda – intarnete istedigimiz zamanda, istedigimiz yerde bağlana biliyorsak sadece 5 dakikamızı ayırıb bayrağımız hakkında bilgi edinmek bence hiç zor değil. Sadece bilgi edinmekle kalmayıb hemde bu bilgiyi hafızamızın en çok kullanılır tarafına kayıt yapmamız da çok önemli bir iş derim ben.
Bu gün 18 ekim Azerbaycanımda Bagımsızlık Günü kutlanıyor. Yirminci yüzyılın sonlarında Sovyetler birligi yıkıldıkdan sonra Azerbaycan halkı 20. yüzyılda ikinci kez bağımsızlık bayrağını kaldırdı.  Azerbaycan Cumhuriyyeti Ali Sovyetinin 18 ekim 1991 –ci yıl tarihli  toplantısında Azerbaycan Cümhuriyyetinin Devlet Bağımsızlığı hakkında Anayasa senedi oy birligiyle kabul edildi.
1992-ci yılın mayısında  sözleri Ahmet Cavada, müziği Üzeyir Hacıbeyova ait Azerbaycan Cümhuriyyeti Milli Marşı, daha sonra üç renkli bayrak, içinde alev olan sekizköşeli yıldız resimli devlet arması onaylandı.
Evet, bu gün Azerbaycan bayramını kutluyor. Bağımsızlık Gününü. Kendi bayrağıyla birlikte. Hiç bir zaman göklerden, yücelerden ve zirvelerden inmeyecek o kutsal bayrak bir gün işğaldeki Karabağ topraklarımızda dalgalanacak. Biz bir millet gibi buna kesin olarak inanırız. Kalbimizde bayrak sevgisi, dilimizde bir cümle var: “Kan ise kan, can ise can – yeter ki, sen DALQALAN!”

P.S. Bu yazı Türkiyenin Hür Gazetesi için yazılmış ve ilk defa o gazete de yayınlanmıştır.

Siz bu yazıyı okuyan counter şanslı kişiden birisiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder