29 Aralık 2012 Cumartesi

Karabağda dalgalansın zafer bayrağın senin..


Asırlar boyu en zor acıları atlatmış, engeller aşmış Azerbaycan kendi hakkını savunma konusunda hiç bir zaman hiç bir şekilde hakkının ayaklar altında ezilmesine izin vermeyecek kadar güçlü oldu. Er ya da geç – zafer bayrağını  dalgalandırmayı, zafer bayramlarını kutlamayı hep başardı.
31 Aralık dünya halkları için bir tek eski yılın son günü, yeni yılın başlangıcı gibi önemliyse ve sırf yeni yıl geldiği için kutlanıyorsa o gün Vatanımda bayram bayrama karışıyor.
Her yıl yeni zaferlere imza atacağımıza inandığımız ve bunu gayet güzel bir şekilde başardığımız için her yeni yılın gelişi bizim için çok önemli oluyor ve halkım bunu güzelce kutluyor. Eski yıldaki tüm olumsuzlukları geride bırakıyoruz. Mesela 2012 yılı vatanım için çok güzel bir yıl oldu diye bilirim.  Mayıs ayında tüm dünyanın dikkati Azerbaycanıma dikildi. Çok önemli bir proje olan “Eurovision” şarkı yarışması 2012 senesi için Azerbaycanda – başkent Baküde gerçekleşdi. Sayısız misafire kucak açan vatanım tüm misafirlerine ışık saçtı, ekmeğini yedirdi, suyunu içirdi, güzelliklerini, tarihini belli etti. Ve bu gün kesinlikle söyleye bilirim ki, o misafirlerin her biri kendi ülkelerinde Azerbaycanı saygıyla ve sevgiyle anırlar.
Sayısız dileklerimiz gerçekleşti. Ve bir dileğimiz vardı : Macarıstanda ömürlük hapis cezası çeken kahramanımız, astsubayımız Ramil Seferov  özgürlüğüne kavuşdu ve daha uçakdayken sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev tarafından aff edildi.
Yeni yılımızdan da dileklerimiz, isteklerimiz, beklentilerimiz büyük ve hepsinin gerçekleşeceğine inamımız da sonsuz.
31 Aralıkda biz hemde daha büyük ve önemli bir bayramımızı kutlarız. Bu gün bizim halkımızın birlikte nasıl büyük fedakarlıklar yaptığını ve birlikte neye kadir olduğunu gösteren bir gündür.1828 senesinde Rusya ve İranın aralarında imzaladıkları  Türkmençay anlaşmasına göre Azerbaycan Güney ve Kuzey olarak iki kısma parçalanmış, Güney kısmı İrana, Kuzey kısmı ise Rusyaya verilmiş. Ve ismi geçen bu anlaşmaya göre İran Rusyanın İrevan hanlığı, Nahçıvan hanlığı ve Talış hanlığı üzerindeki egemenliğini tanımışdır. Ve o dönemde soydaşlarımızın bir kısmı yurtlarından sürgün edilmiş, bir birlerinden zor gücüne ayrı bırakılmışlar.Türkmençay anlaşmasının ayrılık sembolü olarak Araz Nehrini tanıya biliriz.  Azerbaycan halkını bir birinden ayıran bu sınır bu nehirden ibaret olmuşdur. Dikenli tellerle kanı kanından, canı canından olan binlerle insan yıllarca bir birine hasret kalmışlar. Ve  Azerbaycan edebiyyatını incelerseniz şiirlerde, yazılarda Araz nehrinin artık bir ayrılık sembolüne dönüştüğünü göre bilirsiniz. Yok eger “ o kadar zamanım yok” derseniz Youtube sitesinde “Yaqub Zurufçu-Ayrılıq” yazaraq arama sonuçlarında çıkan klibi izleyin.
Ve nihayet tam 23 yıl önce 31 aralık tarihinde Araz nehri ayrılık mühürünü kırdı. Sınırdaki dikenli tellerin sökülmesi ile yıllardır bir-birine hasret çeken insanlar kavuşdular. O gün insanlar Araz nehrinin dikenli engellerini şarkıları ile değil, elleri ile sökmeğe başladılar. Sınırlar ne kadar geçilmez olsa bile halk birleşirse önünde sınır değil hiç bir şey dayanamaz gerçeği kendini kanıtladı o gün.
16 aralık 1991 senesinde Ulu Önder Haydar Aliyevin başkanlığında Nahçıvan Özerk Cümhuriyyeti Ali Meclisi her yıl 31 Aralık tarihini Dayanışma Günü olarak kutlanması konusunda karar aldı ve bu günün tüm Azerbaycanda kutlanması için Azerbaycan Ali Sovyetine öneride bulundu. 26 Aralıkta Azerbaycan Cümhuriyyeti Ali Sovyetinin her yıl 31 Aralık tarihini Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü olarak kutlanması konusunda karar aldı. Ve o günden itibaren her yıl dünyanın her tarafında yaşayan soydaşlarımız bu günü gururla kutluyor ve bu gün çeşitli etkinlikler düzenliyorlar.
31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü Azerbaycan  milletinin birliğinin sembolü günüdür.
Bu gün dünyanın farklı ülkelerinde büyük sayıda Azerbaycan toplulukları oluşmuştur.Yurtdışında yaşayan soydaşlarımız yaşadıkları ülkelerde tarihimizi, kültürümüzü temsil ediyorlar. Artık Azerbaycan özgür bir devlet ve kimsenin esaretinde değil. Ve işte bu gün tüm Dünya Azerbaycanlılarının gurur günü sayılır.
Tüm soydaşlarımın Gurur Günümüz – Milli Dayanışma Günü bayramını en içten dileklerimle kutlarım.. ve..yeni yılda Karabağ sorunumuz başta olmak üzere tüm sorunlarımızın birlik ve dayanışma içerisinde en kısa zamanda çözülmesi dileğimle SEVGİLERİMLE.
Siz bu yazıyı okuyan counter şanslı kişiden birisiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder